Ev yapımı Likapa (yaban mersini) reçeli, jölemsi tadı ve koyu rengi ile hem göze hem de damağa hitap ediyor. Orman meyvelerinden yapılan diğer birçok ev reçeli gibi yaban mersini reçeli de vitamin kaynağıdır. Yaban mersini reçeli kendisine has tadıyla çok büyük bir kitle tarafından sevilerek tüketiliyor. Günümüz koşullarında daha sık rastladığımız bir meyve olmasına karşılık halen daha diğer meyvelere göre daha az göze çarpıyor. Ancak reçelini tadanlar bu tadı sofralarından eksik etmiyor. Antioksidan açısından en çok tavsiye edilen meyve olması bu noktada onu ayrı bir noktaya koyuyor. Çünkü sofralarda hem sağlıklı bir besin olması hem de sağlıklı bir seçenek olarak öne çıkmasıyla fark yaratmaya devam ediyor.
Yaban mersini reçeli yararları içerisinde sindirim ve boşaltım sistemine karşı etkili olduğu direkt dikkat çekiyor. Aynı zamanda kalp, damar sağlığı, diyabet ve tansiyon gibi çağımızın en önemli rahatsızlıkları için pozitif bir besin kaynağına dönüşüyor. Sahip olduğu mineral ve vitaminler sayesinde de sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam açısından önemli bir dengeleyici pozisyonuna ulaşıyor. Uzmanların şifa deposu olarak tavsiye ettiği organik yaban mersini reçeli çocuklardan yetişkinlere, ileri yaştan belli sağlık sorunu olan bireylere kadar herkesin mutlaka tüketmesi gereken bir yiyecektir. Burada pek çok faydası olduğundan dolayı doğal yaban mersini reçeli hakkında bazı detaylardan söz edeceğiz. %100 doğal olarak üretiliyor olması ve ev yapımı standartlarına uyması sizin için en önemli kriter olabilir. Ki zaten sağlığa faydalarından söz edebilmek için içerisinde hiçbir katkı maddesi bulunmaması gerekiyor.
Yaban mersini (likapa) reçeli neye iyi gelir?
Likapa Reçeli Faydaları ile ilgili görsel sonucu Yaban mersininin anahtar bileşeni olan “antosiyanosit” damarları güçlendirirken vücut genelinde kan dolaşımını arttırır. Kanın pıhtılaşmasını azaltan özelliği ile damar tıkanıklığına karşı koruma sağlar. Antioksidan etkisiyle damarları serbest radikallerin tahribatına karşı korur.
Evde Yaban Mersini Reçeli Nasıl Yapılır?
Yaban mersini reçeli tarifi ile sofralarınıza bu lezzeti taşıyabilirsiniz. Ancak şu sıralar ne evde yapılan ne de marketlerde uzun raf ömrüyle ve çeşitli katkı maddeleriyle sunulan ürünler tercih ediliyor. Daha çok ev yapımı formuna uygun şekilde üretilen, %100 doğal olma özelliğine sahip, üreticiden sofralara ulaştırılan doğal yaban mersini reçeli siparişi çok daha ilgi görüyor.
Eğer tarifi hakkında daha fazla detay merak ediyorsanız yaban mersini reçeli yapılışı şu şekildedir.
– 500 gram yaban mersini
– 1 su bardağı su
– 3 yemek kaşığı bal
– 1 yemek kaşığı chia tohumu
– 3 damla limon suyu
Burada şeker kullanımı mümkün olsa da daha sağlıklı bir tarif olarak bal tercih edilebilir. Suyun içerisine dahil edilen yaban mersinleri güzelce pişiriliyor ve kıvam alana kadar ateşte tutuluyor. Kıvamını kazandıktan sonra limon suyu ilavesiyle birkaç dakika daha kaynatmaya devam ediliyor. Altı kapatıldıktan sonra chia tohumu ilave edilerek soğuması bekleniyor. Bal ilavesi bu noktada yapılıyor ve kavanozlara doldurularak ters çevrilip beklemeye alınıyor.
Yaban Mersini ile Blueberry Arasındaki Fark Nedir?
Yaban mersini aynı zamanda blueberry, likapa ve mavi yemiş olarak isimlere sahiptir. Blueberry ve yaban mersini arasında fark yoktur. İki kavramda aynı bitki olup farklı isimlerde telaffuz edilmektedir. Yaban mersini fidanı ve çeşitleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için 0536 321 41 01 numaralı telefondan bizlere ulaşabilir veya whatsapp üzerinden bizlere yazabilirsiniz. Sitemiz üzerinden kredi kartı havale posta çeki ödeme yöntemlerini kullanarak Yaban mersini fidanı ve diğer meyve fidanı çeşitlerini, sebze fidesi, çiçek fidesi, sebze tohumu ve çiçek tohum siparişlerinizi verebilirsiniz. Sosyal medya facebook, instagram, twitter ve youtube hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.
Likapa Nedir?
Likapa, yıl boyu sıcaklığın çok düşük olmadığı, yağışın yeterli olduğu bölgelerde yetişen bir meyvedir. Bitki üzümler grubunda yer almaktadır. 3 farklı türü bulunan likapanın boyu kısa ve çalı formundadır. Başta Amerika kıtası olmak üzere Avrupa ve Asya’da yetiştirilmektedir. 1900’lü yıllarda Amerika kıtasında yetiştirilmeye başlayan bitki ülkemizde 2000’li yıllarda yetiştirilmeye başlamıştır. İlk olarak Rize ilinde yetiştirilen Likapa, daha sonrasında Artvin, Trabzon ve Giresun da yetiştirilmeye başlanıldı. Yetiştirilen bölgelerde genellikle yüksek rakımlı alanlarda ekilmiştir. Tohumların geliştirilmesiyle hem mahsulün boyutu büyümüş, su oranı yükselmiş ve hastalıklara daha çok dayanıklı hale gelmiştir. Bölgedeki çiftçiler başta reçel olmak üzere pekmez, kuru gıda, dondurma, meyve suyu gibi birçok alanda kullanımı artmıştır.
Likapa’nın Faydaları Nelerdir?
1.Kan Şekerini Düzenler
Tip2 diyabet, insulin direnci veya metabolik sendromda düzensiz kan şekeri salgılanır. Elbette bu soruna özgü diyet programı uygulanmalıdır ama araştırmalara göre düzenli yabanmersini tüketenlerde tüketmeyenlere göre daha regüle kan şekeri salgılanmaktadır.
2. İdrar Yollarını Temizler
Çoğu idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan E. Coli bakterisi idrar ile atılmamaktadır. İdrar yoluna yapışan bakterinin atılması için tıbbi ilaçların etkisini Likapa bitkisi de yapmaktadır. Doğal antibiyotik özelliği taşımaktadır.
3. Gözü Korur
Likapanın içinde bulunan Antosiyenin sayesinde, miyop, katarakt, göz kuruluğu hatta enfeksiyonlara karşı korumaktadır.
4. Beyin Sağlığını Korur
A,B,C vitaminleri, antosiyaninler, selenyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko gibi önemli besin öğelerinden zengin olan yaban mersini beyin hücrelerini ve sinirlerini koruyucu özelliğe sahip ayrıca hafızayı güçlendir. Özellikle alzheimer gibi giderek artan bir hastalığa karşı koruyucudur. Çalışmalara göre düzenli yabanmersini tüketen çocukların öğrenme kapasitesi de yükselmektedir.
5. Kalp Sağlığını Korur
Lif oranının yüksek ve antioksidanlardan zengin olması nedeniyle özellikle LDL kolesterol seviyesini düşürücü özelliğe sahiptir. Bu nedenle kalp sağlığını korur. Ayrıca düzenli olarak yabanmersini tüketenlerde eNOS enzim seviyesinin de yüksek olduğu belirlenmiştir, eNOS enzimi yine kalp hastalıklarından koruyucu özelliğe sahiptir.
6. Sindirim Sistemini Düzenler
Lif içeriği nedeniyle sindirim sistemini düzenler, kabızlık problemi olanlarda faydalıdır. Ayrıca içeriğindeki bakır ve fruktoz nedeniyle sindirimi hızlandırır.
7. Tümörden Korur
Pterostilben, ellagic asit gibi kansere karşı koruyucu içeriğiyle ayrıca C vitamininden de zengin olmasıyla özellikle kolon, rahim ve karaciğer kanserine karşı faydalıdır.
8. Sinirleri Yatıştırır
Enerji metabolizmasını düzenleyici, sakinleştirici özelliğiyle doğal anti depresantdır. Rengi ne kadar koyuysa içeriği de o kadar zengin olmaktadır.
Diğer Faydaları
-Yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çay ishal giderici özellik taşımaktadır.
-Yaban mersini çayının bayanlarda özel günlerin etkisini azalttığı ve düzene sokmaktadır.
-Yaban mersini çayının idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik etkisi göstermektedir.
-Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktive etmektedir.
-Anti kanserojen ve antioksidan özelliğe sahiptir.
-Yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlar.
-Taze olarak yenildiğinde kanı temizler.
-Besleyici olmasına rağmen kalori ve sodyum içeriği düşüktür.
-Kan şekerini düşürür
-Bağırsak metabolizmasını düzenleyen lifli özelliği vardır.
-Kan kolesterolünü düşürür.
-Pektin içeriği yüksektir.
-Kalp krizi riskini azaltır.
-Gece görüş kabiliyetini artırır.
-HIV VİRÜSÜNÜN tekrarlanmasını azaltır.
-Damar elastikliği ve gözlerin geçirgenliğini artırır
-Vücutta biyoaktif madde olarak kullanılan polifenoller, aktokyaninler, flavanoller ve tanenlerce zengindir.
-Kansere karşı savaşan ELLAGIC -ASİT içeriği oldukça yüksektir.
-Diyetlerin sağlıklı ve çok değerli bir parçasıdır.
-Göz yorgunluğunu giderir, miyopluk ve şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engeller. Kamaşma, kılcal damar çatlaması ve gece körlüğünü ortadan kaldırır.
-Kabızlık, bulantı, mide kramplarını ve ülseri önler.
-Damar sertliği oluşumunu engeller.
-Varis ve basur’u (hemoroit) iyileştirir.
-Sakinleştirici özelliği vardır.
-Ağız içi yaralarını iyileştirir.
-İltihaplar için dezenfektan özelliği taşır potasyum içeriği son derece yüksektir
-Araştırmalara göre günde bir kâse yaban mersini, yaşlılık nedeniyle oluşan tahribatı önleyip hafızayı güçlendiriyor.
Likapa ve yaban mersini aynı mı?
Yaban mersini aynı zamanda blueberry, likapa ve mavi yemiş olarak isimlere sahiptir. Blueberry ve yaban mersini arasında fark yoktur. İki kavramda aynı bitki olup farklı isimlerde telaffuz edilmektedir.
Çamlıhemşin’in yüksek kesimlerinde yetişen doğal likapa, vatandaşların yeni gelir kaynağı oldu. Likapa Reçeli yapan vatandaşlar fazlasını satışa sundular. Likapa’nın faydasını duymayan kalmadı. Tarlalarda özel olarak büyütülmeye çalışılan Likapa (ligarba), Çamlıhemşin yaylalarında doğal olarak kendiliğinden yetişiyor.
Reçeli de adeta şifa kaynağı. Çok miktarda olmadığı için reçeli de fazla bulunmuyor. Rize Likapa Reçeli tabir yerindeyse ilaçlık olarak satılıyor. Siparişlerinizi Bekliyoruz. Afiyet Olsun.Organik doğal ve katkısız ev yapımı Rize Likapa Reçeli şiparişlerine göstermiş olduğunuz teveccühe layık olmaya çalışıyoruz. Ayrıca bu güven duygusu içinde, teşekkür ederiz.
Yorum Bırakın