Rize Kestane Balı

Rize ve Artvin‘in orman köylerinde yetişen kestane ağaçlarından arıların topladığı oluşturduğu ilaçlık, katkısız doğal bir baldır.  Kestane balı, arıların kestane ağacının belirli bir döneminde bu ağacın çiçeklerinden topladıkları özlerden elde edilen bir bal türü. Kestane ağaçlarının çiçeklenmeye başladığı haziran ayında yoğun bir şekilde çalışan arılar sayesinde elde edebildiğimz bu bal, diğer birçok çiçek balına göre daha az üretilebildiğinden daha değerli ballar arasında sayılıyor. Daha koyu renkli ve koyu kıvamlı olması sayesinde piyasada bulabileceğiniz klasik çiçek ballarından kolayca ayırt edebileceğiniz kestane balı, tahmin edebileceğiniz gibi ülkemizde en çok Bursa’da, bunun yanı sıra da kestane ağaçlarının neredeyse bir orman gibi olduğu Kastamonu, Artvin, Ardahan ve Rize gibi Karadeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde bulunuyor.

Hafif buruk ve acımsı bir tadı olan ve kendine has kokusuyla hemen ayırt edilebilen kestane balı, güvenilir aktarlardan ve marketlerden kolayca temin edilebiliyor, kendisine doğal ürünler satan güvenilir ve online alışveriş sitelerinden de ulaşılabiliyor. Artvin Kestane balı ismini kestane ağacından almıştır. Arılar kestane ağacının çiçeklerinden elde ettikleri özü toplayarak bal oluştururlar. Özellikle bahar aylarında arılar sayıca da fazla çalışarak petek petek bal üretirler. Kestane balı koyu ve kıvamlı olması piyasada bulunan birçok bal çeşidinden ayırt edici özelliğidir. Artvin, Kastamonu ve Ardahan gibi illerde daha çok bulunur. Kestane balının faydaları da gün geçtikçe yayılmaktadır. Yararları olduğu kadar zararları da var.

Çocuklara Kestane Balı Verilir mi?

Özellikle kestane balı alerji yapar mı? Sorusu bebekler için çok merak edilen bir durum. İçerisindeki maddeler bebeklerde alerji yapabileceği için önerilmemektedir. Bebeklerde 2 yaşa kadar bal verilmesi tavsiye edilmiyor. 2 yaş sonrası çocuklar için ise kestane balı bir çay kaşığını geçmeyecek şekilde verilebilir. Hastalık ve rahatsızlık gibi durumlar olmadıkça kestane balı yerine normal bal türleri çocuklarda tercih edilmesi önerilir.

Kestane Balı Nasıl Tüketilmeli

Kestane balı ne kadar yenmeli? Gibi sorular akıllara takılıyor. Eğer her gün düzenli bir şekilde tüketim yapmak istiyorsanız günde en fazla 1 yemek kaşığı kadar tüketmelisiniz. Kahvaltılarda seçenek olarak eklenebilir ayrıca tatlı çeşitlerinin üzerine az miktarda eklenebilir. Sütün içine bir tatlı kaşığı eklenerek de içilebilir. Kestane balı içerisindeki öz bakımından diğer ballara göre daha yoğun kıvamlı olduğu için tüketim açısından dikkat etmemiz gereken noktalar vardır.

Kestane Balının Faydaları

Kestane balı gün geçtikçe değer kazanan ve oldukça az bulunmaya başlayan besin türü oldu. Faydaları birçok uzman tarafından anlatılan ve tavsiye edilen kestane balı faydaları için madde madde liste hazırladık.

– Boğaz enfeksiyonları gibi durumlarda tedavi amaçlı kullanılır.
– Kan şekerini düzenler.
– Zayıflamak isteyenler için diyet önerisidir.
– Uzun süre tok tutar.
– Cilt ve saç sağlığı için oldukça faydalıdır.
– Siyah noktaların temizlenmesi cildin nefes almasını sağlar.
– Hazmı kolaylaştırır.
– Ağız içinde oluşan yaraları önler.
– Kan şekerin düşmesini önleyerek soğuk havalarda sıcak tutar.
– Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
– Gaz problemini çözer.
– Hastalıklara karşı koruyucu özelliği vardır.
– Bağışıklık sistemini güçlendirir.
– Sindirim sistemini destekler ve çalışmasını sağlar.
– Soğuk algınlığı hastalıklarına karşı etkilidir.
– Öksürük sorunlarını çözer.
– Antioksidan özelliği ile mikropların yok olmasını sağlar.
– Balgam söktürücü özelliği vardır.

Kestane Balının Zararları

Kestane balı çok faydalı bir besin türü olduğu kadar da zararları da mevcuttur. Kestane balının aşırı tüketimi faydasını unutturup zararını gösterir. Aşırıya kaçılması durumunda bazı kestane balı yan etkilerini gösterir. Kestane balının yan etkileri:

-Mide bulantısı
-Kusma
-Baş dönmesi
-Ani tansiyon düşmesi
-Halsizlik

Kestane Balı Neye İyi Gelir?

Kestane balı, maske şeklinde yüze sürüldüğünde ciltteki sivilce sorununa, pul pul dökülmelere iyi gelir. Ayrıca yaşlanma izlerini azaltmada da çok etkilidir. Kırışıklık oluşumuna engel olur. Ciltte oluşan lekeleri gidermek için iyi bir bakım ürünüdür. Sağlıklı ve parlak bir cilt için kestane balı maskesi yapabilirsiniz. Sedef hastalığının tedavisinde de kullanılabilir. Kestane balı yukarıda sayılan faydaların dışında şu hastalıklara ve sorunlara da iyi gelir:

– Kolesterolü düşürür ve kalbin daha sağlıklı çalışmasına yardım eder. Damar sertliğine iyi gelir. Kestane balı tarçın ikilisi birçok sağlık sorunu için faydalıdır.
– Kas kramplarını giderir, kasların gevşemesine yardım eder.
Kısırlık konusunda faydalıdır. Sperm sayısını artırmak isteyen erkekler için uygun bir besindir.
– Kadın ve erkeklerde afrodizyak etkisi göstererek cinsel gücün artmasına yardım eder.
– Kestane balı tere ile karıştırılıp tüketildiğinde balgam söktürücü etki yapar.
– Tansiyonu dengelemeye yardımcı olur.
– Gözlerin daha iyi görmesini sağlar. Katarakt gibi göz hastalıklarına karşı koruyucudur.
– Kestane balının hafızayı güçlendirme özelliği vardır.
– Romatizma ve siyatik ağrılarının tedavisinde etkilidir.
– Basur sorununa karşı kullanılır. Ayrıca prostat büyümesini durdurur.
– Böbrek taşlarının düşürülmesinde etkilidir.
– Hoş aromasıyla ağız kokularını giderir.
– Ağrı olan bölgeye sürülürse ağrıya iyi gelir.
– Kan pıhtılaşmasını önler ve damarları korur.

Çocuklarda ve kronik hastalıkları olanlarda kestane balı tüketimi öncesi muhakkak doktora danışarak tüketilmesi önerilmektedir. Aksi durumlarda kestane balı zehirlenmesi gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Günümüzde bununla ilgili birçok vaka kaydı vardır.

Rize Kestane balı, hem yoğun hem de çok etkili bir bal olduğundan mutlaka ölçülü bir şekilde tüketilmeli. Bu ölçü, kişiden kişiye büyük farklılıklar göstereceğinden doğru miktarı öğrenmek için bir beslenme uzmanı ya da diyetisyenden bilgi alabilirsiniz. Her gün tüketmekten yanaysanız genel olarak günde 1-2 tatlı kaşığını geçmemeye özen gösterin diyebiliriz. Kestane balını diğer bal çeşitleri gibi doğrudan ya da kahvaltıda farklı kahvaltılıklarla tüketebileceğiniz gibi az miktarlarda yaptığınız tatlıların üzerine ya da içtiğiniz içeceklerin içine katarak da tüketebilirsiniz.

Ancak dikkat tatlılara da içeceklere de balı sıcakken değil en azından ılıdıktan sonra ilave etmeye özen gösterin. Başından beri söylediğimiz gibi etkileri de tadı çok çok güçlü olan bu balı aşırıya kaçmadan tüketmeniz gerekiyor. Ölçüyü kaçırdığınızda kestane balı mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, ani tansiyon düşüklüğü, halsizlik gibi sorunlarla karşılaşmanıza neden olabiliyor. Bunların yanında tabii ki herhangi bir bal türüne, polene ya da farklı maddelere karşı alerjisi olanların tüketmemesi, en azından doktoruna danışmadan yememesi büyük önem taşıyor.

Şeker hastalarının ve 2 yaşından küçük çocukların da tüketmesi önerilmiyor, aman diyelim. Sözün kısası, siz siz olun kestane balı da dahil olmak üzere herhangi bir yiyeceği fayda sağlamak için tüketmeye başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın, kendiniz ya da sevdikleriniz için iyi bir şey yapmak isterken farkına bile varmadan zarar vermiş olmayın. Kestane balı çok etkili ve yoğun olduğu için, mutlaka ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Kestane balının fazla tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kestane balı günde 1-2 tatlı kaşığından fazla tüketilmemelidir.

Kestane balı, sperm sayısını arttırmak isteyen erkekler için doğal bir tedavi yöntemidir. Cinsel gücü arttırır ve hem kadın hem de erkeklerin çok daha iyi performans göstermelerini sağlar. Kestane balı diğer doğal çiçek ballarına oranla buruk bir lezzete ve koyu bir kıvama sahiptir. Onlara göre 2 katı fazla demir içerir. Kestane balı besin değeri yüksek olduğu için güç kayıplarına karşı tavsiye edilir. Kendine özgü tadı ile diğer ballardan kolayca ayırt edilebilir.

Halk arasında deli bal veya acı bal olarak da bilinir. Kestane kokusu ve tadını alacağınız bu bal, doğal bir antiseptiktir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kısırlık ve idrar kesesi enfeksiyonları için önerilir, grip ve diş ağrısında etkilidir. Şifa kaynağı olan kestane balı faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da önemle vurgulanır. Doğru biçimde tüketilen hakiki kestane balı, pek çok derde deva nitelikte bir besin maddesidir. Mikrop öldürücü etkisiyle birçok hastalıkta destekleyici tedavi unsuru olarak kullanılır. Vücut direncini artırır. Özellikle soğuk havalarda hastalıklara karşı koruyucudur. Boğazda ve idrar yollarında oluşan enfeksiyonlara iyi gelir. Kestane balı öksürüğe iyi gelir mi sorusunun yanıtı ise evet; kuru öksürüğü keser.

Rize Kestane Balı Hakkında

Kestane Balı halk arasında şifa niteliğinde kullanılan nadir ballardan biridir. Tıp dünyasının mücize ürünler listesinde olan bu değerli bal arıların haziran ayının başlamasıyla kestane çiçeklerinden elde ettikleri baldır. Koyu kahve renkli, koyu kıvamlı, tatlı keskin, buruk, biraz acı, kestaneye özgü tadı ve kokusu olan bu bal mikrop öldürücü etkiye sahiptir.Kestane balı, antioksidan yani vücuttaki oksidatif süreçleri durduran bir nevi paslanmayı önleyici özelliğe sahiptir. Bu nedenle akciğer hastalıklarına iyi gelir. Kestane balı Sınırlı Sorumlu Tozkoy Mahura Tarımsal Kalkınma Kooperatifi onayı ile sizlere sunulmuştur. En uygun fiyatlı Kestane Balı siparişlerine göstermiş olduğunuz yoğun ilgiye teşekkür ederiz. Bizin için önemli % 100 müşteri memnuniyeti ve uygun fiyat garanti seçeneği. Ayrıca ürünlerimiz hakkında sizlerden alacağımız yorumlar da bir o kadar etkili. Şimdiden afiyet olsun. Toptan satışlarımız vardır.

telefon

Yorum Bırakın

Rizetours.com